Monday, April 23, 2007

"1977" - Filmfestival på Vänsterveckan 2007

1977. Punken i England. Autonomia i Italien. Två ungdomsrevolter som exploderade samtidigt. 1977 var inget nytt 1968. 1977 var både våldsamt och kreativt - en revolt som var okontrollerbar och som inte begränsade sig till vare sig fabriker eller universitet. Sammansättningen liknade inte något tidigare. Partier, fackföreningar, folkrörelser, ortodoxa vänstersekter - de fann sig alla förbisprungna. Istället baserades revolten på smågrupper som multiplicerade sig, på do-it-yourself och vildvuxna nätverk. Fanzines, aktionsgrupper, självlärda band med tre ackord, piratradiostationer, husockupationer, självorganiserade konserter, militanta demonstrationer.

Om 1968 var studenternas och massarbetarna vid de löpande banden i de fordistiska fabrikernas revolt var 1977 föraningen av något annat, en helt annan klassammansättning, där arbetslösa, visstidsarbetare, skolavhopparna, vårdarbetare, de småkriminella och bostadslösa möttes i sina direkta återtagande av den samhälleliga rikedomen. En autonom rörelse reste sig, som inte bara konfronterade stat och kapital, utan även kolliderade med den institutionaliserade arbetarrörelsen.

1977 blev repressionens år. Där en kvävande normalitet återupprättades efter ett decenium av vänsterkamp. Den tyska hösten slog hårt mot alla vänsteraktiva och blev en föraning av “kriget mot terrorismen” som ursäkt för att kväva även de nya sociala rörelserna.

30 år har passerat. Men ändå talar 1977 direkt till oss, så mycket starkare än 1968 någonsin gjort. Energin, revolten, kreativiteten, ilskan är lika aktuell idag. Erfarenheterna från 1977 är direkt överförbara till oss. Partiernas kris, massrörelsernas sammanbrott, representationens tappade legitimitet - alla de tecken som visade sig 1977 är idag fullt utblommade. Det gamla systemet har inga lösningar, inga kompromisser att erbjuda längre.

Bränderna i Rosengård. Ilskan efter Ungdomshusets stormning i Köpenhamn. Osynliga partiets yviga protester mot påförandet av osäkra anställningar. Nätverken som blommar upp, snabbt sprider sig och sedan försvinner, för att sedan återuppstå med förnyad kraft. 1977 visade på revoltens framtid.

Kl. 12.00
1. The filth & the fury
108 min, svensk text. Storbritannien, 1999.

Trots att Sex Pistols knappast är kända för att vara ett punkband med en stark politisk agenda, så var deras musik och attityd helt klart ett svar på ett socialt och ekonomiskt tillstånd i samhället. Filmen handlar om Sex Pistols uppgång och fall och tar avstamp i ett Storbritannien under 70-talet, där frustration, förlorade framtidsdrömmar och extrema klassklyftor grodde i samhället. I och med att Sex Pistols slog igenom, fick punken sitt genombrott i Storbritannien och i förlängningen även i resten av västeuropa.

Julien Temple, som även gjorde The Great Rock’n'Roll Swindle, där bandets manager Malcolm McLaren fick monopol på att berätta om händelserna, lät i denna film istället bandet få berätta sin historia.

Kl. 14.00
2. Tysk höst (Deutschland im Herbst)
126 min, engelsk text. Västtyskland, 1978.

Kollektivfilm som delvis påminner om filmen 11′09”01 - September 11, fast här med temat den tyska hösten. 11 regissörer bidrar till denna samtidskommentar med sina betraktelser över det spända läget i Tyskland under hösten 1977, då staten utvecklade sin kontrollapparat som slog mot hela den radikala vänstern (inklusive de grupper och individer som egentligen var kritiska mot RAF), samtidigt som RAF och andra allierade grupper utförde aktioner, som kidnappningen och mordet på arbetsgivarchefen Hans Martin Schleyer, kapningen av en Lufthansaflight till Mogadishu, i syfte att få flera av deras fängslade kamrater friade. Det hela utmynnade i Baaders, Ensslins och Raspes omtvistade död i fängelset Stammheim.

Medverkande regissörer i Deutschland im Herbst är bl.a Rainer Werner Fassbinder (Rädsla urholkar själen), Wolker Schlöndorff (Katarina Blums förlorade heder) och Edgar Reitz (Heimat).

Kl. 16.30
3. Starbuck Holger Meins
90 min, engelsk text, Tyskland, 2002.

Dokumentärfilm om RAF medlemmen Holger Meins liv och hans väg in i den beväpnade kampen. Även om Holger Meins dog 1974, så blir denna film, med både foton och arkivfilminslag, en dokumentation av bakgrunden till den tyska hösten 1977. Intervjuade blir bland andra Margrit Schiller, Rainer Langhans, Gretchen Dutschke och Harun Farocki.

Regissören Gerd Conradt och Holger Meins var vänner och studiekamrater i Deutsche Film und Fernsehakademie i Berlin under 60-talet och slogs aktivt sida vid sida mot polisen i demonstrationer. Dock skildes deras vägar när Holger Meins gick med i stadsgerillan (som Gerd Conradt själv aldrig sympatiserade med) och därmed också under jorden.

kl. 18.30
4. Radio Alice (Lavorare con lentezza)
111 min, engelsk text. Italien, 2004.

Bologna 1976. Radio Alice är piratradion som blir en revolutionär röst för en hel generation unga som vill förändra världen. Denna vilja till förändring är inte något som rör Sgualo och Pelos liv, två förortsungdomar, som gör småknäck åt småkriminelle Marangon. Men när Marangon hyr dem för att gräva en tunnel under en bank, börjar de två killarna att lyssna på Radio Alice under “nattarbetets” långa slitsamma timmar. På så sätt upptäcker de en ny världsbild och deras liv börjar radikalt förändras. En ny horisont, långt bortom förortens grå tristess, öppnar sig framför deras ögon.

Guido Chiesas film från 2004 med manus av författarkollektivet Wu Ming skildrar Autonomia-rörelsens explosionsartade framväxt i Bologna 1976-1977.

20.30
5. De hundra stegen (I Cento Passi)
114 min, engelsk text. Italien 2000.

Hundra steg är avståndet mellan vänsterradikalen Peppino Impastato och maffiabossen Badalamentis bostäder på Sicilien. Peppino följer inte sin faders fotspår, utan vägrar vandra dessa hundra steg. Istället ockuperar han och hans vänner ett hus där de startar piratradion Aut. Kring radion bildas en autonom rörelse som börjar protestera mot maffians makt och tystnadens kultur i den lilla sicilianska staden.

Marco Tullio Gioranas film från 2000 skildar en verklig händelse. Autonomia var inte bara en storstadsföretelse på sjuttiotalet, utan spred sig även till de mindre städerna på landsbygden. På Sicilien fick det 1979 våldsamma konsekvenser.

Filmfestivalen arrangeras av Stockholms Universitets Vänstervecka (VSF, RadV, Osäkrade studenter, Vänsterjuristerna).
http://blogg.motkraft.net/vveckan

No comments: